top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTalina

Tips: wanneer jij het moeilijk vindt je moeder teleur te stellen!

Bijgewerkt op: 21 jul. 2021


Hi lieve jij, vind jij het moeilijk om voor jezelf te kiezen, wetende dat je moeder het echt niet met je eens is? Niemand wil zijn/haar moeder pijn doen, maar soms wil je wel wat anders dan dat zij wil. Je hoort al aan haar stem, dat ze het echt niet leuk gaat vinden als je het over dit onderwerp gaat hebben. Hoe ga je hier nu mee om? Hoe maak je een beslissing voor jezelf? Hieronder een aantal tips die je wellicht verder kunnen helpen.


Het kan zijn dat jij vroeger al heel sensitief voor de signalen van je moeder bent geworden. Jij hebt precies geleerd wat jij moet doen om jou moeder gelukkig te maken of te houden, zodat je liefde en goedkeuring van haar zal ontvangen. Wanneer je deze dingen niet meer deed bestond er een kans dat ze je zou afwijzen of tenminste, dit voelde zo voor jou. Dat is vaak onze grootste angst als kind. Het kan zijn dat jij dit vroeger al gevoeld hebt, waardoor jij hebt geleerd haar gelukkig te maken, ook al ging dit (soms) ten koste van je eigen wensen/identiteit. Wanneer we dit heel vaak doen, raken we de connectie met onszelf kwijt. Wie ben ik en wat wil ik eigenlijk? Dan wordt het heel moeilijk om keuzes te maken voor jezelf en te weten wat goed voor jou is. Wel weet je heel duidelijk wat jou moeder graag wil en je weet ook dat zij veel moeite zal hebben te accepteren als jij iets anders beslist, dit maakt het lastig een keuze voor jezelf te maken.


Wanneer jij jezelf herkent in bovenstaande, is het mogelijk dat jij co-dependent bent. Jij bent misschien een pleaser en trekt continu ook andere mensen aan die misbruik maken van jou. Wellicht heb jij ook moeite met het stellen van grenzen en laat jij vaak over jouw grenzen heen gaan.

Wanneer dit herkenbaar is, kan ik je vertellen dat het heel normaal is dat jij direct opmerkt wanneer er al een kleine verandering in jou moeders gedrag of emoties ontstaat. Je bent hier hyper sensitief voor. Maar eigenlijk is het nu niet meer zo'n handige manier omdat het je in de weg zit met het maken van bepaalde keuzes. Nu je dit weet, kun je er ook iets mee maar het is wel een proces die tijd en energie zal kosten.


De tips

  1. Het allerbelangrijkste is dat je eerlijk naar jezelf durft te zijn, dichterbij jezelf komt, meer connectie hebt met je lichaam en wensen. Dat jij precies weet wie jij bent, wat jij voelt, wat jouw wensen zijn en jij niet langer weg loopt voor jou gevoelens. Dat jij in ieder geval jezelf heel serieus gaat nemen en alles erkent van wat er gaande is bij jezelf.

  2. Het is heel belangrijk dat je werkt aan het verkrijgen van meer zelfliefde. Jij bent jouw nummer één. Zorg dat je van jezelf gaat houden. En normaal zorg je goed voor iemand van wie je houdt, je neemt die serieus en wilt weten wat hem/haar gelukkig maakt. Dit moet jij nu voor jezelf gaan doen en gaan ontdekken wat jou wel en niet gelukkig maakt. Accepteren van jou sterke en minder sterke punten en deze er laten zijn in plaats van ze weg te willen stoppen. Wanneer je deze steeds meer gaat accepteren, zal je steeds meer ontdekken wat jou gelukkig en niet gelukkig maakt. Dit is de weg naar heel veel antwoorden. Ondanks de mening van een ander, volgen wat goed voelt voor jou en dit jezelf ook geven.

  3. Heb je een specifiek iets dat je met je moeder wilt bespreken? Kom erachter wat jij echt wil en vindt, wanneer jij een keuze moet maken en deze met je moeder moet bespreken. Wat zegt je lijf (niet je hoofd), los van alle meningen van je moeder/vader/vriend etc. Wat wil jij? Probeer dit te voelen. Ga bijvoorbeeld op bed liggen en visualiseer hoe je leven eruit zal zien als je keuze A maakt. Doe dit ook voor als je keuze B kiest. Waar krijg je de fijnste gevoelens van? Niet denken, maar visualiseren en voelen. Wanneer je dit heel helder hebt voor jezelf, is het makkelijker achter je standpunt te blijven staan, wanneer je in gesprek gaat.

  4. Wil dat mensen van jou houden om wie jij bent, niet van wie zij denken dat jij bent of van wie jij doet alsof je dat bent. Je hebt geleerd jezelf soms weg te cijferen voor de liefde van een ander. Eigenlijk heel hard gezegd houdt die ander dan van iemand die jij niet echt bent. Je hebt geleerd te overleven, maar je bent niet meer dat jonge kind van toen die moet overleven en de liefde van haar moeder op die manier moet verkrijgen. Vaak is moederliefde onvoorwaardelijke liefde. Grote kans dat zij (na veel tegensputteren, want voor haar is het ook wennen) zal gaan accepteren wie de nieuwe jij is. Dus de angst om je moeder kwijt te raken is niet altijd realistisch. Wanneer jij voldoende van jezelf houdt, zou je het jezelf waarschijnlijk ook gunnen dat zij van jou houdt voor wie jij bent en jou echt steunt in de keuzes die jij maakt. Soms is het zelfs interessant om eens te ontdekken wie er over blijven in je leven, wanneer jij echt compleet gaat voor wat jij leuk en interessant vindt. Er zullen mensen gaan, maar er komen ook nieuwe mensen terug die wellicht zelfs beter bij jou passen.

  5. Zie in waarom het zo belangrijk is om te veranderen. Dit proces waarbij je jezelf weg moet cijferen en je meer co-dependent raakt in de relatie met je moeder, gebeurt vaak familie generaties lang. En nu jij er bewust van bent kan jij deze 'familiekarma' uitwerken, zodat jij het niet meer doorgeeft aan jou kinderen.

  6. Besef je dat iedereen (eenmaal volwassen) verantwoordelijk is voor zijn eigen geluk. Soms is het zelfs jammer wanneer je iemand anders zijn/haar levenslessen wegneemt. Bijvoorbeeld wanneer jou moeder leert dat alleen zij verantwoordelijk is voor haar geluk en strategieën gaat leren met haar gevoelens om te gaan zal zij op de lange termijn een veel gelukkiger mens worden. Wanneer jij haar altijd blijft geven wat zij wil, zal dit proces nooit ontstaan. Zij moet met haar emoties dealen en jij met die van jou. Jullie zijn niet verantwoordelijk voor elkaars gevoelens. Sterker nog: als je het heel praktisch bekijkt heb jij helemaal geen controle over wat zij denkt en voelt. Zij is de enige persoon die zichzelf kan veranderen en dingen anders kan gaan zien.

  7. Leer okay te zijn om andere mensen, waaronder je moeder, teleur te stellen. Je kunt niet iedereen gelukkig maken. Deze stap gaat een stuk makkelijker, wanneer jij al heel helder hebt voor jezelf wie jij bent en wat jij wilt. En wanneer jij voldoende zelfliefde ontwikkelt, zorgt dat ervoor dat jij het jezelf ook gunt, te mogen leven naar jou waarheid en naar wat jou gelukkig maakt.

  8. Train nieuw gedrag en nieuwe gedachten. Wanneer onze hersenen heel lang op een bepaalde manier denken, hebben ze heel veel herhaling nodig van nieuw gedrag en nieuwe gedachtes om dit te veranderen. Dit geldt voor jou en voor je moeder. Iedere verandering is moeilijk, kost tijd en herhaling.

  9. Het is een intens proces, omdat wij als kinderen altijd loyaal willen zijn naar onze ouders. Het voelt alsof je ze verraadt als je jezelf verandert of toe geeft dat zij jou niet alles konden bieden wat je nodig had. Maar dit helen gaat niet om hun. Je hoeft het zelfs niet eens naar haar uit te spreken. Je kan er vanuit gaan dat zij echt haar best heeft gedaan jou alles te geven wat zij dacht dat goed was. Dat dit was hoe zij het geleerd had. Het gaat niet om vingers wijzen en haar de schuld geven. Het gaat om toegeven aan jezelf dat jij jezelf een lange tijd hebt weggecijferd voor je moeder en er nu voor gaat zorgen dat je je niet meer weg cijfert voor anderen.


Zoveel van jezelf houden, dat je jezelf nu alles gunt.. waarbij je 100% jezelf bent.


308 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Rock bottom

Comments


bottom of page